Son birkaç yıldır ağırlıkla cafelerde, ofislerde ve hatta artık evlerde sıkça karşımıza çıkan bir dekorasyon akımı var: Rustik endüstriyel. Geçen gün de Decoridea Facebook beğeni sayfasında örneklerini paylaştığımız bu akıma bir göz atalım. 

Nedir bu fabrika görünümlü evler ve rustik endüstriyel? Bir mekan düşünün ki içine girer girmez göz yormayan net bir dizayn karşılasın sizi; bir yandan köşedeki davetkar ham ağaç masa (eskitilmiş) sizi kendine çağırsın ama o sırada tepeden sallanan alüminyumdan yapılma bir aydınlatma tüm ciddiyetiyle araya mesafe koysun. “Cool mu cool” bir tarz yani. Hatta annelerimizin baktığında “kızım/oğlum ne biçim usta buldun sen aaaaa duvarın sıvasını bitirmemiş, sen de geçmiş oturmuşsun!” diye azarlayarak müdahale edebileceği bir akım 🙂 Kendi adıma konuşacak olursam çok elektriğimin tutmadığı bir dekorasyon trendi ancak kesinlikle bir ruha sahip. Öyle ki bahsettiğimiz bu sıvayla bırakılmış duvarlar veya tuğla duvarlar, siyaha boyanıp iyice belirginleştirilmiş, dekorasyona dahil edilmiş tesisat boruları, salonun bile bir köşesindeki eski tip seramiklerin kullanımı, eğer restaurant ise uluorta geçen havalandırma boruları hep bu tarzın olmazsa olmaz unsurları.

Neden böyle bir stilin oluştuğunu sorgularsak kırsal hayatın konforunun, her geçen gün endüstrisi gelişen büyük şehirlerin ve orada yaşayanların hayatlarının sadeleşmesi ve pratikleşmesiyle birleşmesi adına başladığını söyleyebiliriz. 

Eğer bu trende kendinizi yakın hissediyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli unsur mekanın ana hatlarında (duvarlar ve tavan) sert ve çarpıcı dokular kullanmanız. Bu akımda damasklı duvar kağıtlarına, romantik pembelere, varaklı çerçevelere yer yok. Her şey mümkün olduğunca sade olmalı. Mobilya tercihinizde de koyu renk derilerle açık renk keten kumaşları kombinleyebilirsiniz, bir kenarına öylesine atılmış bir koltuk şalı veya battaniyeyle bu stili kuvvetlendirebilirsiniz. Sert etkileri renklerle yumuşatmak da diyebiliriz. Bol yastıklı rahat ve sevimli (!) bir koltuk koysanız bile hemen o şımarıklığı toparlayacak metal bir iskemle ya da berjerle durumu kurtarmalısınız veya başınızın üstünde metal bir aydınlatma nöbet tutmalı.

Ben bu tarzı ofis ve okullar için daha uygun buluyorum. Dikkat dağıtmayan ve yalın bir duruş. Örneğin, en başta yadırgamış olsam da Bilgi Üniversitesi‘ nin Santralİstanbul kampüsü tam da adına yaraşır bir uyumla rustik endüstriyel tarzda dizayn edilmiş. Eski elektrik santralinin üniversite kampüsüne dönüştürüldüğü bir alana daha iyi uyabilecek bir stil düşünemiyorum. Sade ama fonksiyonel. Yukarıda bahsetmiş olduğum tüm kriterleri de içinde barındırıyor. 
Beğenip beğenmemek size kalmış tabi ancak bu trende uyum sağlamak istiyorsanız yukarıdaki unsurlara mutlaka dikkat edilmeli.
Yazar

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Pin It