Dün Feshane’ deki İsmek 16. Genel Sergi ve Festival’ indeydim. Pekçok dalda İstanbul’ un çeşitli semtlerinde hizmet veren belediyeye ait bu kurslarda bir yıl boyunca kursiyerlerin neler yaptığını merak ettim. Önceki yıllarda epey zengin bir içeriğe sahip olduğunu da duyunca gezmek farz oldu 🙂
Annelerimizden, anneannelerimizden gördüğümüz çoğu bildiğimiz el emeği göz nuru tüm çalışmalar oradaydı, hatta daha fazlası. İğne oyası, dantel, fisto, etamini zaten biliyoruz, ama tel kırma gibi benim bile bilmediğim değişik onlarca teknik de sergileniyordu. İnanılmaz bir emek ve işçilik.
Aşağıdaki bu sanat eseri kadar güzel yastıklar ipek kumaş boyama tekniği. Renklerin tonu, geçişi ve ipeğin bildik yumuşacık dokusu olağanüstü bir uyum sağlamış.
Kazak örmek bir klasik, modası hiç geçmez, ama böyle yenilikçi alanlarda el örgüsü kullanmak ise ayrı bir maharet ve hayalgücü.
Bu romantik berjerlerde kurdele tekniği kullanılmış, Japon bahçelerindeki vişne çiçeklerini andıran hoş bir çalışma olmuş.
El emeği ile ilgili yeniden yükselen bir trendi duyurmaktan onur duyarım! Anglez geri dönüyor. Bence annelerin sandıklarını yoklama zamanı geldi. Annemin de teyzemde olduğunu söylediği takıma ilk fırsatta bir göz atacağım. Tarzımdan da artık anladığınız üzere danteli hiçbir zaman klasik dantel haliyle kullanmayıp modern formlarla birleştirmeyi sevdiğim için anglezi nereye nasıl uyarlayabilirim diye acil bir keşif yapmalıyım 😉 Aşağıdaki bu çerçeveye aplike ise bunun şirin bir formu olmuş.
Yine kurdele tekniği uygulanmış bu çerçevelere de bayıldım.
Pastacılık ve stilistlik de yine İsmek’ in belli şubelerinde verdiği kurslardan biri.
Ahh şu yastığı bir de yakından görseniz! Yorganlama tekniği uygulanan bu çok işçilik isteyen yastıkta desen gördüğünüz her parça ayrı ayrı işlenmiş. Kumaş burulmasıyla ortanca formu verilmiş lilarsa enfes! Evinizde country rüzgarı esiyorsa, bu yastık baş köşede yer almalı.
Ve aşağıda gördüğünüz Zeugma’ ya gönderme yapan çalışmalar kırkyama tekniği kullanılarak oluşturulmuş. Mozaiğin kumaşa aktarılmışı diyebiliriz kırkyamayı bilmeyenler için. Parçaların ne kadar küçük olduğunu anlatmak için tırnağınızın dörtte biri kadar bir boyutta desem yeterince açık olur sanıyorum.
Kabartma tablolar, takı tasarımı, resim, hat sanatı, ahşap boyama, fotoğrafçılık ve sedef işçiliği serginin diğer dikkat çeken dallarıydı.
Takı üreticileri mutlaka bu kursiyerlerle görüşmeli, çok başarılı modeller vardı.
Bu tabloda Hollandalı ressam Hieronymus Bosch’ un Madrid’ de El Prado müzesinde sergilenen 3 parçalı başyapıtı “The Garden of Earthly Delights” a gönderme yapıyor.
Tüm katılımcıların ellerine sağlık, çok başarılı bir sergi olmuş. Gezip görmek isterseniz cumartesi son gün, bilgilerinize…
2 Yorum Var
Kot farkı olan basamaklı mekanları ben de beğeniyorum. özellikle salonlarda çok hoş duruyor. Yemek bölümüyle oturma bölümünü de ayrılmış oluyor.
http://qhayadesign.blogspot.com
Genis mekanlari boyutlandirmak icin en mukemmel cozum 😉