Mutlaka bir arkadaşınızın evinde, bir dergide veya televizyonda görüp “bak güzel olmuş, biz nereye yapabiliriz acaba?” diye düşünmüşsünüzdür separatörler için. Haksız sayılmazsınız çünkü separatör, uygulaması zor ancak uygulandığında da ortamı hoşlaştıran bir detaydır. Genellikle duvarsız büyük metrekareleri birbirinden ayırmak için kullanılır fakat illa büyük metrekare fikrine takılmamak lazım. Hangi malzemenin nasıl kullanıldığına bağlı olarak küçük alanları kategorize etmede de rahatlıkla uygulanabilir. Önemli olan projelendirme kısmını iyi kotarabilmek.
Bu konuyla ilgili bir mimarla çalışıyorsanız ne ala, işiniz rahat, mutlaka en güzeli çıkacaktır ortaya. Eğer kendiniz kolları sıvadıysanız öncesinde mutlaka bolca araştırma yapmalısınız. Özellikle internet bu konuda derya deniz. Hangi malzemelerle, ne metrekarelere, nasıl uygulanmış bunu iyice ayırt edin. Bir yerden sonra fikriniz oluşacaktır. Mimarla çalışmıyorsanız bile bulmuş olacağınız uygulayıcı ustaya da son kararı vermeden önce bir danışın. Profesyonel gözle yaklaşmasa bile tecrübenin ve uygulayıcı olmanın verdiği farkla sizi yönlendirebilir.
Örneğin yatak odalarını ele alırsak, fazla geniş olmayan alanda yatak ve çalışma bölümü ayrılmak istenebilir. Bu durumda-duvar gibi bölmemek için- delikli bir panel tercih edilebilir. Yatak da buraya yaslanırsa geri kalan alandaki duvarlar serbest kalmış olur. Böylelikle bir duvar daha kazanılmış olur.
Şimdilerde çoğu konut projesinde 2+1 daireler açık mutfak olarak tasarlanıyor. Bu da 2+1den büyük eve ihtiyaç duymayan ama açık mutfak da istemeyenler için sorun teşkil ediyor. Aslında bu sorunu separatörlerle gayet rahat çözebilirsiniz. Işık geçirgenliği de göz önünde bulundurularak uygun modelde karar kılınabilir.
Paravan mı separatör mü? Paravanları daha mobil kullanabilirsiniz o yüzden hangisini istediğinizi tahlil edin. Eğer hareket eden bir ünite istemiyorsanız kalıcı kuracağınız model bir kütüphane veya raf sistemi şeklinde de organize edilebilir. Kitap veya objeleriniz için de extra yer açılmış olur.
Şömineden separatör mü olur? Bence olur hem de en sıcağından, maksat alanları ayırmak değil mi?
Yine aynı mantıktan hareketle kütüphane yerine tv ünitesi de odayı bölen bir separatör olarak konumlandırılabilir.
Balkon görünümlü duvar+cam kombinasyonlu bir ayrım özellikle az önce bahsettiğim açık mutfakları salondan ayırmak için birebir.
Daha sıradışı düşünüp ayıran bölüme farklı formlar veya desenler verebilirsiniz, tamamen tarzınıza ve keyfinize kalmış.
Evvel ezel en basit paravan: perde! Mesajlı veya sanat eseri gibi bir desene sahip bir perde ve civarına yerleştireceğiniz birkaç aksesuar en ala separatör olabilir eviniz için.
Bahçe için de örnekleme yapmak gerekirse etrafa uygun, doğaya yakın seçimler yapılması ortamın homojenliği açısından önem taşır.
Peki sizde var mı uyguladığınız değişik separatör örnekleri? Gönderin paylaşayım…