Dekorasyonda neotenik etkiye hazır mısınız? Evinizde neotenik mobilyalara cesaretiniz var mı? Birçoğunuzun “neotenik” terimini bile duyunca irkildiğini hisseder gibiyim. Merak etmeyin gözünüzü korkutacak hiçbir şey yok. Bilakis, aşırı eğlenceli bir akımdan bahsedeceğim.

Son yıllarda belki dikkatinizi çekmiştir genelde daha sert hatlı görmeye alıştığımız pek çok mobilyanın kenarları radyüslendi, tatlı kıvrımlar verilmeye başlandı. Yazılarımı çok eskiden beri okuyan takipçilerim yeri geldikçe bazı parçalarda yuvarlak formların göze daha yumuşak ve çekici geldiğini yazdığımı hatırlayacaklardır. Bu, benim çok uzun zamandır değindiğim bir noktaydı. Bu hatlar kıvrılmaya, yuvarlanmaya başladıkça iyice sevildi, sevildikçe iyice yuvarlatıldı ve şu an sanıyorum olabilecek en yüksek seviyesinde. Aşağıda bolca örneğini paylaştım ki az ve çok arasındaki farkı rahatça görebilesiniz. Neotenik terimi, tasarım olarak şişman ve boğumlara sahip, eğlenceli, mutluluk uyandıran bir havaya sahip olmasını niteler. Bu sevimli tasarımlar insanın çocuksu yanına vurgu yaptığı için bir hayli ilgi uyandırırlar ve bu stile karşı durabilmek oldukça zordur. Kucaklayan, sarmalayan davetkar yapısıyla doğal bir mıknatıs gibidir de diyebiliriz.  Mesela, hemen altta paylaştığım tam bir kurabiye canavarı görünümünde değil de ne? 🙂

Peluş ayıcık görünümüyle çocuksu yanımızı uyandırmıyor mu gerçekten de?

neotenik mobilya

Peki bu gofret görünümlü sevimliye ne demeli? 🙂

Tasarım her şeydir ama doğru malzemelerde hayat bulmazsa da tam bir fiyaskodur. Dolayısıyla iskeletinde kullanılacak gövde malzemesi ve kumaş seçimi kritik bir noktada yer alır. Tasarımın amaçladığı cazibeyi ve davetkarlığı destekleyecek hatta arttıracak dokulara sahip olmalıdır.  Yumuşacık ve pütür pütür yapısıyla bir diğer yükselen trend olan buklet kumaşlar en iyi eşleşendir.  Sonra ketensi doğal dokular ve her daim dokunma isteği uyandıran kadifeler gelir. Bunun dışında kumaşlar da elbette tercih edilebilir ancak bu üçlü ile daha net sonuçlar alabilirsiniz.

Belirtmem gerekir ki daha naturel bir etki için sunulan renk kartelası doğal ve kremsi tonları barındırır. Kartelalar en fazla açık gri tonlarına kadar genişliyor-du birkaç ay öncesine kadar.  Neredeyse bir yıldır kızımın odası için aklımda olan birkaç tasarım var, elbette neotenik detaylar barındıran. Ama şu malum buklet kumaşta kızımın en sevdiği renk lilanın canlı bir tonu bir türlü üretilmediği için harekete geçemiyorum. İnatla bekliyorum 🙂 o kumaş üretilecek bu kadar beklemişken vazgeçmek istemiyorum. Kısacası bu trend ile bu kumaşların uyumu bir efsane.

 

Evdeki minik dostlarımız da trendlere uygun mobilyalara sahip olmasın mı?  Neotenik tasarımlarda harikalar yaratan Roman Plyus imzasıyla…

Neotenik stilde biraz daha iddialı modelleri de hemen aşağıda toparladım.

Ne dersiniz? Siz var mısınız bu tasarımlara?

 

Yazar

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Pin It