Günlük hayatta en çok uğradığımız yerlerden biri cafeler. Yeri geliyor uzun dost sohbetleri için buluşuyoruz, yeri geliyor hoş bir öğlen yemeği armağan ediyoruz kendimize, yeri geliyor bir kahve molasında soluklanmak için uğruyoruz. Artık çoğu da farklı konseptlerde çıkıyor karşımıza, malum fark yaratmak artık her sektörde en önemlisi. Bunlardan en keyiflilerinden biri de kuşkusuz kütüphane cafeler. Cafede geçirilen, keyif alınan süreyi uzatmanın en akılcı yolu değil mi?
Kütüphane cafelerin tarzlarını inceleyelim biraz. Öncelikle kütüphane tarafına mı cafe tarafına mı ağırlık vermek istiyorsunuz ona karar vermeniz gerekir. Bu kararda mekanın bulunacağı semtin de etkisi tartışılmaz elbette. Ya mekan konseptini semte ya da seçeceğiniz semti konsepte uydurmak gerekli. Bu aşamayı tamamladıktan sonra cafe ya da kütüphane yoğunluğuna göre raf ve masa organizasyonuna geçilmeli. (Alt yapıyla ilgili teknik detaylara burada girip hem sizi sıkmak istemiyorum hem de fiziki şartlara ve talebe göre değişkenlik göstereceğinden burada konuyu genişletmek çok da anlamlı olmayacak. Dileyenler proje ve dekorasyon danışmanlık hizmetim için benimle iletişime geçebilir. 0542 637 4998 veya decorideatr@gmail.com ) Hadi devam edelim şimdi..
Eğer kütüphane tarafı ağır bassın istiyorsanız ve tavan yüksekliğiniz elverişliyse asma kat oluşturarak mekanı daha görkemli hale getirebilirsiniz. Şahsen en sevdiğim kütüphane stili zarif, sarmal bir merdivenle çıkılan asma katlı olanlardır. İlk görsel olarak belirlememden de anlayabilirsiniz 😉 Burada stili klasik de modern de tercih edilebilir, size kalmış.
Her ne kadar cafe kısmı ağır bassın derseniz de kahve yapılan bir alana bar sandalyeli bir düzen de kurabilirsiniz çünkü bazı kitap kurtları o tazecik çekilen kahve kokusu olmadan kitabına asla konsantre olamaz 🙂 Bunu da yapılacaklara mutlaka not etmek gerekli.
Cafe diye sadece masa düzeni düşünmemelisiniz. Elbette misafirleri iyi hissettirecek rahat minderlerin ve zevk sahibi kırlentlerin eşlik edeceği okuma köşeleri de entegre edilmelidir.
Tarz olarak moderne meğilliyseniz beyaz ve krem tonlarıyla daha ferah mekanlar yaratabilirsiniz.
Bu arada bu kitap kafe bir çocuk kitabevi de olabilir. O zaman işin boyutu tamamen değişir, minik oyun alanları ve çocukların daha keyif alabileceği konforlu okuma köşeleri devreye girer.
Bu arada bir not vermeden de geçmeyeyim. Ülkemizde daha kitap cafeler hiç de yaygın değilken kurulmuş olan bir kitap cafe hatta şimdi butik otel olan Kitap Evi Otel‘ i Muhteşem Oteller köşem için yazmıştım, göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Siz ne düşünüyorsunuz kitap cafeler hakkında? Sık sık ziyaret eder misiniz? Aradığınız farklı bir kriter varsa yukarıda değinmediğim, buraya yorum olarak bırakabilirsiniz.