Gelelim İspanyolca konusuna… Yani ikinci yabancı dili ama çiftdilli yetiştirilmeyi düşündüğümüzde Derin’ in üçüncü diline. Önceki yazılarımda okumuş olabileceğiniz gibi kızımızı 4 aylık olduktan itibaren çiftdilli yetiştirdik. Önceki 3 yazımı bu linkin kategorisinden bulup okuyabilirsiniz. Artık farklı bir süreçteyiz. Hayatımıza İspanyolca dahil oldu. Nasıl mı?
İlkokul birinci sınıf aslında gayet güzel başladı ben de ileri seviye İspanyolca bildiğim için güzel destekledim. Bir de şöyle bir detay vardı. Okulumuzda Almanca seçeneği de olmasına rağmen benim İspanyolca konuştuğumu bildiğinden Derin otomatikman İspanyolca‘yı seçti okuldaki ikinci, evdeki 3.dili olarak. Biz direkt olarak empoze etmedik veya şart koşmadık ama evde gerek şarkılardan gerek benim bazen okuduğum materyallerden maruz kaldığı için kendisi açısından aslında doğal bir seçim, yönelim oldu.
İkinci yabancı dil, okullarda biraz kör topal ilerler. Bu ne yazık ki, hepimizin bildiği ve yaşadığı bir gerçek. Bizim okulumuzun da en baştaki görüşmelerimizde söylediği şey, onların verdiği ikinci dil ile başka bir liseye gittiğinde o lisedeki hazırlık sınıfını atlayacak yetkinliği kazandırmaktı. Bu arada ben de evde bu dilin konuşulabildiği, bizim takviye edebildiğimiz bilinsin diye, Derin’ in de çiftdillilik durumunu da konuşmak için her yeni eğitim öğretim yılı başında hem İngilizce hem de İspanyolca öğretmenlerinden genel veli toplantısını beklemeden mutlaka ekim ayında bir randevu alır ve tanışırım. Neden ekim, çünkü öğretmenlerin de sınıf içinde biraz çocuğu görüp tanımasına, fikir sahibi olmasına olanak vermek isterim. (Bu yazılarda yazdığım hiçbir şey için en doğrudur diyemem ama hepsi aile doğrularımız olduğu için bu şekilde yol alıyoruz ve ben de sizi bilgilendiriyorum. ) Emin olun bu tanışma her anlamda öğretmenlerin dikkatini ve çocuğa olan yaklaşımını olumlu etkiliyor. Buradan sakın çocuğum kayırılıyor gibi bir ifade anlaşılmasın.
Birinci ikinci sınıf akışı normal bir rutindeydi. Haftada iki saat görüyorlar bu dili. ( Dördüncü sınıfta haftada 3 saat olacak) Zaman zaman online zaman zaman kitaplarından ödevler geliyor. Bu bazen sadece bir şarkı bile olabiliyor. Benim Instituto Cervantes‘ te gördüğüm hızı kıyaslarsam biraz yavaş olduğunu söyleyebilirim ama milli eğitime bağlı okulların durumu farklı tabii.
Yalnız şöyle bir durum gelişti bu yıl. Üçüncü sınıfa başladığında sene başında hala çok basit konularla ilgili eve ödev gelince okulla görüşmek farz oldu neden böyle başlandığına dair. Tabii ki yıllar içinde sınıftan ayrılıp yerine yeni gelenler oluyor ama bu yeni gelen öğrenciler için sınıfta değil, sınıfın dışında okulun çözmesi gereken bir problem. Dördüncü sınıfa kadar haftada 2 saat olan ikinci yabancı dilin desteklenmezse çok bir yere varamadığını bildiğimden ve böyle olmasını istemediğimden okulu da biraz zorlamak istedim açıkçası. Çünkü ikinci yabancı dilden ödev bir hafta veriliyor bir hafta verilmiyor, örneğin. Verildiğinde de sayfalarca değil o yüzden ödevin fazla geldiğini söyleyen velilere inanamadım ama okul zaten velilere göre akışı planlamıyor. Burada moralimi bozan bambaşka bir şey oldu ve neden ikinci yabancı dilin kör topal kaldığına bu yaşımda aydınlanmış oldum, hazırsanız sizi de aydınlatıyorum.
Tüm okullar ülkemizde Uluslararası Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı‘ nı takip ediyormuş. Bu program dahilinde ise çocuklar ortaokuldan mezun olurken A2 seviyesinde bir ikinci yabancı dil ile mezun oluyormuş ve bu programın dışına çıkılamıyormuş dediler ve benim elimi kolumu bağladılar. Başımdan aşağı nasıl bir kaynar su döküldüğünü tahmin edersiniz sanırım. A2 seviyesi dediğiniz şey nedir ki? Ne olduğunu size söyleyeyim. Mesela İspanya Konsolosluğu’na bağlı olarak hizmet veren ve benim de yıllarımı vererek gittiğim Instituto Cervantes’ te bir kur 60 saattir ve haftada 4 saat dersten yaklaşık 3,5 ayda biten bir programdır. A2 seviyesi dediğimiz A1 ve A2 başlangıç düzeylerini kapsar yani 120 saatlik bir derse eşdeğerdir. Yani okullar diyor ki, konsoloslukların yedi ayda yaptığını biz sekiz yıla yayıyoruz. (hatta İngilizce için de bu kurun resmi olarak B2 olduğunu söylediler ama özel okullar iyi bir İngilizce eğitim veriyorsa genelde bu seviyenin biraz daha üzerine çıkabiliyor çocuklar) Benim nezdimde asla kabul edilebilir bir şey değil ama maalesef eğitim sistemimize işte tam da bu noktaya kadar dahil olabiliyoruz. Buradan sonrası gerçekten kişisel çabaya kalıyor ve ben de ant içtim çocuğumun ikinci yabancı dilini yarım yamalak bırakmamaya.
Peki hal böyleyken bu üçüncü dili geliştirmek için neler yapıyoruz?
- Öncelikle elimden geldiğince ben de destek oluyorum.
- Okulun sunduğu İngilizce kitap okuma aplikasyonlarında genelde İspanyolca da oluyor. O programlar İspanyolca dersinde kullanılmasa da ben mutlaka oradaki kitapları da okumasını sağlıyor. Bu programlar şimdiye kadar Raz Kids ve Book R idi. Öğretmeninin tavsiyesiyle Dualingo’ nun da İspanyolcasına indirdik. (diğer diller için de tavsiye ederim bu arada) O da epey kapsamlı ve keyifli bir program sunuyor, şimdilik güzel vakit geçiriyor.
- Azminizi gören öğretmeniniz de mutlaka destekleyecektir. Piyasada bulamayacağınız kitapları sizinle paylaşmasını rica edebilirsiniz. Ödünç-iade programı oluşturabilirsiniz. Öğretmenle çocuğunuzun arasında ilişkiyi de geliştirecektir bu.
- Eşimin işi sebebiyle İspanya ziyaretleri yılda en az iki kez oluyor. Gittikçe oradan kitaplar getiriyor. En aşağıda şimdiye kadar kütüphanemize kattığımız kitapları bulacaksınız resimleriyle.
- Çizgi film izleme sürelerinde yine motivasyon olması için ve söz konusu ekran olduğunda daha kolay kabul ettiği için üç dilde de ekran süremiz var.
- Yine dille daha fazla bağ kurması adına 1. Sınıfta İspanyolca dersleri başladığında kendi adına da üyeliğinin olması için Instituto Cervantes’ in kütüphanesine götürmüştüm. Zaman zaman orayı da ziyaret ediyoruz. Hatta tekrar konuşma kursları başlamış sanırım çocuklar için, özellikle bu yaz için belki onları götürebilirim. Sizin de aklınızda olsun. Genel bir bilgi vermem gerekirse bir dili öğreneceksiniz mutlaka mutlaka o ülkenin kendi konsolosluğunun açtığı kurslara gitmenizi tavsiye ederim.
- Evde mümkünse siz de minik minik öğrenmeye çalışın. Sadece onun ödevlerini bile takip etseniz bir süre onu da motive eder, sizinle İspanyolca olarak etkileşimde bulunabilir. Bizde şöyle de bir güzellik oldu. Eşim daha önce başlamıştı İspanyolca’ ya fakat yarım kalmıştı. Bu sene o da yeniden başladı ve ailede şu an herkes çeşitli derecelerden İspanyolca konuşabilir durumda. Bu da ev içi dillerde keyifli bir süreç yaratıyor kuşkusuz.
- Önümüzde İngiltere seyahatimiz var kızımızla. O aşamayı geçtikten sonra İspanyolca’ sı için motivasyon amaçlı bir İspanya programı da yapmayı düşünüyoruz ama onun zamanına akışa göre karar vereceğiz. Belki ileriki yıllarda İspanya’ da yaz okulu bile olabilir. Bu tip gezileri de programlayabilirsiniz.
Şimdilik benim vereceğim tavsiyeler ve bizdeki akış bu şekilde. Bana sormak istediğiniz herhangi bir detay olursa buradan veya mailimden iletişime geçebilirsiniz, aşağıya yorum olarak da yazabilirsiniz, seve seve yardımcı olmaya çalışırım.
Not: Bir takipçi arkadaşım Instagram paylaşımlarımdan merakla Derin’ in kültür sanat sürecini de merak etmişti. Bir sonraki yazım da bu konu üzerine olacak. Şimdi aşağıda İspanyolca kitaplarımızı bulabilirsiniz.