Son yılların en ilgi çeken evlerinden biri, evet ta kendisi: tiny house olarak adlandırılan “küçük ev“ler. Uzun zamandır sürdürülebilir yaşam tarzı ve sürdürülebilir dekorasyonla ilintili yazılar kaleme alıyordum. Dünyada daha az yer işgal etme ve daha az tüketimi doğaya dönüşle birlikte teşvik etmesi sebebiyle bu küçük evlerden birine ev çekimleri köşemde yer vermek istiyordum. Ancak konteyner ev mi çekmeliyim farklı bir tasarım mı diye düşünürken yollarımız Kabuk Ev ile kesişti. Beklediğime gerçekten değdi, istediğimden de daha içime sinen bir evi gezeceğiz şimdi sizinle. Tura başlamadan bir not vereyim. Hem yazıyı okumanızı hem de Youtube kanalımdaki “Kabuk Ev” videosunu izlemenizi öneririm. Okurken veya izlerken sıkılmamanız için ikisinden de edineceğiniz farklı bilgiler olacak. Hadi başlıyoruz.
Kabuk Ev fikri doğayla uyumlanma, ona tahribat vermeden olabilecek maksimum hassasiyetle onunla yaşama fikrinden doğmuş . O kadar ki, diğer tiny house’ lar gibi zemine beton atma uygulanmıyor. 21 adet toprak vidası üzerine konumlandırılıyor. Eğimli arazide bile montaja uygun. Ar-ge çalışmaları bile 1,5 yıl sürmüş çünkü doğa dostu malzemeler tercih ederken kullanıcıların da uzun yıllar sorunsuz kullanabilmesini hedeflemişler. O yüzden vidalar üzerine konumlanan çelik konstrüksiyondan sonra dış tente kaplamalarında 3 kat kullanılmış. -30 ve +70 dereceye kadar dayanıklı olan dış tentenin altına iç izolasyon yapılmış. En alt kattaki iç cidar tentesinde ise yatlarda kullanılan kumaşa yer verilmiş. Tüm bu teknik özellikleriyle beton binadan daha sağlam hale getirilmiş.
Ahşap olması suyla teması nasıl oluyor gibi fikirleri getiriyor aklında. Onda da çok iyi bir teknik detay var. Sibirya çamı kullanıldığı için parçalara üretim aşamasında yağmur yediriliyor ve bu işlemden sonra su çekme ve kabarma olmuyor. Konteyner evlerden daha ferah ve kullanışlı bir alan sunan bu tiny house’ un 45 m2 iç, 28 m2 veranda alanıyla keyifli kalabalıklara da ev sahipliği yapabilirsiniz. Yukarıdaki hamak iptal edilip yatağa dönüştürülmek istenirse de ilave 15 m2 daha kazanmış oluyorsunuz.
Mutfak, evin formundan dolayı girişte sağ köşede yer aldığından V şeklinde genişleyen bir alan sunuyor. Yine çoğu tiny house’ a göre avantajlı bir kullanım şekli.
Banyoda ise sizi bir sürpriz karşılıyor. Eminim bu metrekarede bir evde, dahası bir küçük evde jakuzi bulmayı beklemezsiniz sanıyorum. Ama burada o konfor da düşünülmüş. Vitrifiyeler Vitra’ dan seçilmiş.
Tüm bunların yanı sıra üretim aşamasında baştan belirtildiğinde dilediğiniz değişiklikleri veya ilaveleri yapabiliyorsunuz.
Bu arada şekil itibariyle kabuğu baz alan bu evin modeli Eva. Ayrıca One isimli bir model daha mevcut, onun ilham kaynağı ise deniz kestanesi.
Daha detaylı bilgi ve iletişim için markayla görüşebilirsiniz. Web sitesine buraya tıklayrak ulaşabilirsiniz.