Jungalow stili nedir bugüne kadar kaleme almamış olsam da yeni bir trend değil esasen. Bu isimle ortaya çıkışı yaklaşık 10-12 yıl öncesine dayanıyor. Los Angeles‘ lı tasarımcı Justina Blakeney‘ in bizi tanıştırdığını söyleyebiliriz. Hatta kendisinin bu trende yönelik bir referans kitabı da yayınlanmıştır. İsim terminoloji olarak size farklı gelse de bir şeyler çağrıştırıyor olduğuna eminim. Çünkü jungle ve bungalow kelimelerinden türetilerek stile ismini vermiştir.
Biraz da stil ipuçlarına göz atalım. Balta girmemiş orman (jungle) fikri ve bungalow evler bize tropikal detayları hatırlatan, içimizi kıpır kıpır eden, enerji veren ve genellikle koşa koşa içine dahil olmak istediğimiz bir konseptlerdir. Boşuna değil ki en dinlenmek istediğimiz zamanlarda, en hayali kurulan tatillerde-örneğin balayı- çoğunlukla tropikal bir adaya gitme, doğal malzemelerden yapılmış sevimli bungalow evlerde konaklama hayali kurarız.
İşte tam da bu sebeple capcanlı yeşiliyle irili ufaklı bitkilerin bir araya gelerek bir balta girmemiş orman izlenimi yarattığı, mekana girildiği anda en canlı yeşillerin ton sur ton bir arka planla bizi bu stilin ilk ipuçlarıyla karşıladığı bir atmosfer yaratılır. Sonrasındaki detaylar ise tam anlamıyla bungalow evlerin mihenk taşları. Yani ahşabın açıktan koyuya her tonu mobilyalarda ve dekoratif aksesuarlarda ana hatları oluşturur. Hasırlar ve bambular bu etkiyi mümkün olabilen ama dengeyi de kaçırtmayacak her alanda destekler. Aslında hem modern hem de bohem bir atmosfer oluşmuş olur. Bu bağlamda vintage parçalara da gönül rahatlığıyla yer verebilirsiniz. Trendin DNA’ sıyla gayet uyum sağlayacaktır. Tekstil dokularda yine doğal kumaşlar, doğal renk tonlarıyla dengelenir.
Çarpıcı renk tonları ve desenler de araya hareket katmak amacıyla sıklıkla kullanılır. Karışık düzende kurgulanan bitkiler arası aydınlatma elemanlarıyla yine bu egzotik atmosfer desteklenir. (Çünkü aydınlatma dekorasyon stiliniz ne olursa olsun, onu vurgulayacak en önemli kalemlerdendir.)
Çiçeklerde yeşil etkiyi güçlü kılacak ve orman hissiyatını destekleyecek en önemli parçalardan muz ağaçlarını sayabiliriz. Uzun gövdesi ve iri yapraklarıyla minik jungle’ ınızın demirbaşı olabilir. Arekalar ve çeşitli palmiye türleri ise ikinci sıradaki olmazsa olmaz bitkilerden diyebiliriz. İnce uzun raflara veya kendinden raflı paravanlara ise sarmaşıklı ya da sarkıt tipli çeşitli bitkiler, sedum gibi kaktüs türleri dağıtabilirsiniz. Bu trendde zaten simetri ve her şey yerli yerinde görünümü veren bir düzen aramayın zira trendin kodlarının dışına çıkmış olursunuz 🙂 doğadaki haline bırakın yeter.
Kilimler, İran, Fas veya Afgan gibi etnik desenli halılar, sisaller jungalow stili evinizle muhteşem bir uyum yakalayacaktır.
Ne dersiniz? Jungalow stilinde bir ev yaratmaya var mısınız? Bu trendi beğeniyor musunuz, uygulamayı düşünür müsünüz? Hadi yazın fikirlerinizi…
2 Yorum Var
harika bir stil ayrıca enerji yükseltebilecek auralara da ev sahipliği yapacaktır.. bu fikir ve öneriler çok keyifli ve hafif hissettiriyor. paylaşımlar için çok teşekkürler. saygılarr.. 🙂
kesinlikle katılıyorum 🙂 ilginize ayrıca teşekkürler