Ai Wei Wei… Çin’ in ele avuca sığmayan, dışavurumcu, sorgulayıcı sanatçısı. Porselene dair çalışmalarında geleneksel Çin el sanatları ile aktarırken hem kendi hayatından kesitler sunmakta hem de sanat tarihine yaklaşımından izler taşımaktadır. Sanatın politikadan ayrılamayacağını çok net vurgularken Çin hükümetiyle ters düşüşü de eserlerine yansımıştır.
Replika eser uygulamalarında gerçeklik ve orijinallik kavramını sıklıkla sorgulamıştır. Orijinalinin kopyası yapıldığına göre hangisinin gerçek olduğu veya birebir replikanın neden gerçek olmadığını tartışmıştır.
Göz altına alındığı dönemde geçirdiği beyin kanaması sonucunda çekilen beyin MR’ ının görüntüsünü porselene aktarmıştır.
İki dev çanak içine doldurduğu binlerce inci ile yine sahici ve replika kavramı üzerinde durmuştur.
Ai Wei Wei ile özdeşleşen meşhur orta parmak içerikli fotoğraflarına da sergide yer verilmişti. Devletlere, sistemlere ve ün sahibi onlarca yapının, kurumun gerçekliğini sorgulamış, yer yer tiye almış.
Yurtdışı çıkış yasağı bulunan 2 yıl boyunca sepete yerleştirdiği çiçek aranjmanlarını #flowersforfreedom hashtagi ile protesto eden sanatçı bu buketlerin görsellerinden de bir duvar kağıdı oluşturmuştur.
Kelepçeler, Twitter logoları ve zincirlerden oluşan duvar kağıdı deseni ile konuşma özgürlüğü kavramına dikkat çekmiş, ne kadar özgür olunabildiğini sorgulamıştır.
Belki de serginin en çok emek isteyen oluşumu binlerce porselen ay çekirdeğinden oluşan bu eser.
Çok dikkat çekici ve çarpıcı bir sergi olduğunu belirtmem gerekir. Farklı bir bakış açısı kazanmak ve çağdaş bir sanatçının düşünce yapısını incelemek için mutlaka görülmesi gerekir. 28 Ocak tarihine kadar Emirgan Sakıp Sabancı Müzesi’ nde ziyaret edebilirsiniz.